Наръчник за видовете насекоми вредители у дома и как да се справяме с тях

27.01.2022 05:00:38

Наръчник за видовете насекоми вредители у дома и как да се справяме с тях

Тук ще намерите информация за едни от най-често срещаните насекоми вредители у дома, тяхното поведение и най-ефективните методи за борба с тях.

Текстилни молци

Молците принадлежат към най-големия разред насекоми от пеперуди (Lepidoptera - „люспести крила“), от които има около 150 000 вида по целия свят. Обичайно е всички пеперуди да преминат през десквамация (по-специално крилата им) и да преминат от безкрили гъсеници през периода на какавидата до напълно пораснала пеперуда. Систематичната класификация на пеперудите е научно противоречива; за простота пеперудите често се разделят на пеперуди и молци или малки пеперуди и големи пеперуди.

Малките пеперуди или молци, които се срещат в домакинствата като материални вредители, принадлежат към истинските молци (Tineidae). Всички видове молци споделят сходството, че са сравнително малки и незабележими като възрастни насекоми и са активни главно през нощта или привечер. Зрелите молци имат кратък живот, често само няколко дни и не консумират никаква храна, а само вода. Материалните щети се причиняват от ларвите (гъсеници). Развитието от яйце до множество етапи на линеене и какавидиране може да отнеме няколко месеца в зависимост от температурата на околната среда.

Тъй като всички видове молци общуват помежду си чрез специфични за видовете аромати във въздуха (феромони), е възможно да се използват синтетични феромони за привличане на полово зрели молци към залепващи капани, за да се открие възможно заразяване. Като цяло, само мъжките са привлечени от капаните. Феромоните, които се отделят само в много малки количества, са безвредни и не могат да бъдат усетени от хората.

Молците по дрехите (Tineola bisselliella) са вредители, които атакуват текстил, килими, кожи, музейни експонати и други материали, съдържащи най-малко 20 процента влакна от животински произход. За да се развие, молецът се нуждае от протеина кератин, който се съдържа в него. Текстилът, който е изцяло изработен от растителни влакна или синтетични влакна, също може да бъде повреден. Молците се развиват в птичи гнезда на открито. В модерните апартаменти с централно отопление молците по дрехите са най-често срещаният текстилен вредител, тъй като могат да се справят със суха среда за разлика от други видове. Текстилните молците увреждат текстила, като прояждат дупки в него. В случай на козина те се хранят с косми в основата на козината.

Молците предпочитат да атакуват текстилни изделия, които се съхраняват дълго време. Ето защо редовното отваряне и проветряване на гардеробите с дрехи е добра превантивна мярка. Трябва да се съхраняват само изпрани и чисти текстилни изделия. Ароматите от пот и др. привличат молци, които са готови да снасят яйца.

Заразяването може да бъде надеждно предотвратено чрез използване на продукти за борба с молци на базата на инсектициди в гардеробите.

Естествените етерични масла, като масло от лавандула, също помагат за превенция, тъй като молците по дрехите се възпират от тези вещества. Капаните с феромон могат да помогнат да се определи дали има молци по дрехите ви и също така да помогнат за точното определяне на нашествието.

За успешна борба с молците е важно да откриете и атакувате цялото заразяване. Третирането се извършва с помощта на продукти за борба с молци на базата на инсектициди или с инсектицидни спрейове с остатъчна ефективност. 

Излагането на заразени тъкани при -20°C за няколко часа убива всички етапи на развитие на молците по дрехите. Проветряването на дрехите на открито също е ефикасно, защото излагането на слънце може да убие яйцата.

Препоръчителни продукти за борба с молци по дрехите:


Мухи

В сравнение с други насекоми, мухите се открояват, защото имат чифт крила. Задните крила, известни като halteres, имат форма на тояга и се използват за балансиране на полета. Крилата могат да се движат много бързо с помощта на специален механизъм, на индиректните мускули за летене, които използват напрежението на екзоскелета на насекомото. В резултат на това мухите могат да извършват впечатляващи летателни маневри.

Има повече от хиляда вида мухи. Мухите са сред най-големите вредители за хората и животните. Имат значение и от гледна точка на здравето. Доказано е, че мухите пренасят много паразитни червеи, патогенни микроби и че са причинители на тиф, холера, туберкулоза, антракс и полиомиелит. Мухите обаче също заемат важно място в екосистемата. Те са източник на храна за много други организми и играят значителна роля като опрашители.

Най-разпространеният вид в домакинствата е обикновената домашна муха (Musca domestica). Обикновените домашни мухи са с дължина между 4 и 7,5 мм и могат да бъдат разграничени от другите видове домашни мухи по вените на крилата и четири ивици в долната част на корема. Устните органи на обикновените домашни мухи се трансформират в хоботче, така че да може да консумира само течна храна. Твърдите храни се разграждат от слюнката.

Обикновените домашни мухи живеят в градовете и могат да бъдат намерени навсякъде, където се намират хората, в зависимост от климатичните условия през цялата година или само през топлия сезон. При благоприятни условия домашните мухи могат да преминат от яйце, през три фази на безкрили ларви (т.нар. бели личинки), диапауза (кукализиране) и да се развият в готова муха за период от две седмици. Мухите имат способността да се размножават в големи количества поради краткия период на поколение. За едно лято могат да се развият до дванадесет поколения. Една женска може да снесе до 500 яйца през живота си. Един сноп от яйца съдържа прибл. 50 до 75 яйца. В зависимост от температурата на околната среда, домашните мухи могат да живеят до над един месец, но тези, които зимуват през зимата, могат да станат много по-възрастни.

Мухите са активни през деня и намират пътя главно с очите си, които са много големи в сравнение с главата им. Очите позволяват на мухите да имат 360-градусов изглед. Както при всички насекоми, очите са съставени от много малки лещи (сложни очи). Времевата разделителна способност на очите е много по-голяма, отколкото при гръбначните животни, което също позволява на мухите да реагират по-бързо. Мухите са привлечени от светлина с дължина на вълната зелено и червено, но също и от диапазона в контраст между светло и тъмно. Те също така възприемат светлина в ултравиолетовия диапазон. За разлика от молците, например, които използват въздушни сигнални вещества (феромони) за комуникация на дълги разстояния, химическите вещества играят роля само за мухите на къси разстояния. 

Мухите не само притесняват хората и домашните любимци, но поради навика си да кацат върху храна, както и върху отпадъци и изпражнения, те също са преносители на микроби и паразити, които понякога могат да бъдат опасни (вижте по-горе).

В частност оборският тор често е място на заразяване в селските райони. Мухите също търсят кошчета за боклук и гниещи тревни отпадъци.

С мухите може да се борим с различни мерки. Може да се предотврати навлизането на мухите в сгради с помощта на механични бариери (мрежи против мухи). Мухите могат да бъдат хванати в залепващи капани, които използват като механизъм тяхното естественото поведение. Мухите, които се движат към светлината, или прозрачните лепящи капани могат да бъдат уловени върху прозорците, привлечени от формата и цвета на лепящите капани. 

Големи залепящи капани, които са отпечатани с форми и цветове, се използват ефективно в конюшните за привличане и улавяне на мухи. Инсектициди могат да се прилагат и върху голяма площ.

Препоръчителни продукти за борба с мухите у дома: 

 


Хранителен молец       

Има и молци, които са известни още като „хранителни молци“. Индийският брашнен молец (Plodia interpunctella) е основният вредител в шкафовете с храна сред домакинствата в Централна Европа. Ларвите на индийските брашнени молци имат много широка гама от храна, обхващаща от зърнени храни до сушени плодове, ядки, семена, бобови растения, шоколад, какао, кафе, чай и подправки. Видът вероятно произхожда от Западна Азия, но е бил разпространен с търговията на стоки по целия свят.

Предните крила на молците имат размах на крилете от 12 до 18 мм. Те имат отчетливо изглеждащ модел и червеникаво-кафяви връхчета. Молците се чифтосват малко след излюпване от пупариума. Женските молци привличат мъжките молци с въздушни сексуални атрактанти (феромони), които се отделят от специални жлези и които мъжките възприемат с помощта на специални рецептори на своите антени. Женските снасят от 100 до 400 малки яйца върху подходящи субстрати или също и от външната страна на опаковката на храната. Жълтеникаво-белите ларви, които се излюпват, преминават през няколко етапа на линеене и причиняват директно увреждане на храната, като я замърсяват с изпражнения, а също и с мрежи. При температура на околната среда от 20°C, ларвите порасват 14 до 17 mm след приблизително 6 седмици и напускат източника на храна за какавидиране. Какавидите могат да останат латентни при неблагоприятни условия в продължение на няколко месеца, като например при ниски температури, светли условия или висока плътност на какавидите.

Превантивните мерки включват херметично съхранение на храни, които са изложени на риск от заразяване. Почистването на малки количества разлята храна, като следи от брашно, също помага, защото малките гъсеници, които се излюпват, се нуждаят от храна незабавно и умират от глад много бързо. Въпреки това храната може да бъде заразена с яйца или ларви още при покупка.

Ако се открие заразяване, заразената храна трябва да се отстрани незабавно и околността внимателно да се прегледа за други признаци на молци. Само когато всички яйца и ларви се отстранят, може да се предотврати ново заразяване.

Феромоновите капани успешно привличат мъжки молци и ги улавят върху лепящата повърхност. Така се открива заразяване с индийски брашнени молци. Улавянето на полово зрели мъжки също автоматично води до намаляване на популацията на молците. Действителният ефект обаче е, че използваните изкуствени феромони прикриват аромата на естествено освободените феромони и затрудняват намирането на партньори за размножаване, като объркват молците. В резултат на това се предотвратяват по-нататъшни поколения молци и по този начин се намалява популацията им.

Препоръчителни продукти за борба с хранителния молец: 


Сребърна рибка

Сребърните рибки принадлежат към Apterygota и нямат крила по време на нито един етап на развитие. Те получават името си от капковидните си тела и от сребърните люспи, които обикновено имат по-старите насекоми.

Най-разпространеният вид сребърна рибка е Lepisma saccharina. Информацията, предоставена по-долу, се отнася само за този вид. Този вид сребърна рибка е с дължина до 11 мм и има три опашки с четина с размери прибл. 3 мм. Сребристите люспи са механорецептивни сетивни органи.

Сребърните рибки се нуждаят от топла и влажна среда и затова се срещат предимно в баните. Яйцата на сребърните рибки, от които обикновено се снасят 70, са овални, белезникави и дълги около 1 мм. По-старите яйца придобиват кафеникав цвят. Ларвите се излюпват след 25 дни при 30°C; при 20°C са им необходими 40 дни, за да се развият. Ларвите в началото имат белезникав цвят. Сребърните люспи се появяват след втория етап на линеене. Те линеят още четири до пет пъти, докато достигнат възрастна форма. Възрастните също линеят редовно. Сребърната рибка може да живее до четиригодишна възраст.

Сребърните рибки избягват дневната светлина и се крият в пукнатини и други подходящи места през деня. Тези насекоми с тънка кожа изискват високо ниво на влажност, в идеалния случай над 70%. Сребърните рибки могат да се движат бързо, но не са способни да се катерят по идеално гладки стени. Те ядат материали, които са богати на нишесте и захар. Те имат периоди на глад, които продължават до десет месеца. Сребърните рибки са неактивни през студените периоди.

Тъй като нишестето и захарта се съдържат в широк спектър от материали, те могат да причинят увреждане на храната, като тестени изделия, сладкиши или бобови растения. Тапети, книги, картини, музейни предмети и колосани дрехи също могат да бъдат повредени.

Тъй като сребърните рибки изискват силно влажна среда, понижаването на влажността до под 30% е смъртоносно за тях. Животните също умират при температури над 35°C.

Сребърната рибка може да се бори с примамка, съдържаща инсектицид.

Препоръчителни продукти за борба със сребърни рибки:

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Блог

Блог

Наръчник за видовете насекоми вредители у дома и как да се справяме с тях

Наръчник за видовете насекоми вредители у дома и как да се справяме с тях

Тук ще намерите информация за едни от най-често срещаните насекоми вредители у дома, тяхното поведение и най-ефективните методи за борба с тях.Текстилни м Тук ще намерите информация за едни от най-често срещаните насекоми вредители у дома, тяхното поведение и най-ефективните методи за борба с тях.Текстилни м 2023-07-12T10:50:00+03:00 Наръчник за видовете насекоми вредители у дома и как да се справяме с тях

<p><span style="font-size: 12pt;">Тук ще намерите информация за едни от най-често срещаните насекоми вредители у дома, тяхното поведение и най-ефективните методи за борба с тях.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>Текстилни молци</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Молците принадлежат към най-големия разред насекоми от пеперуди (Lepidoptera - &bdquo;люспести крила&ldquo;), от които има около 150 000 вида по целия свят. Обичайно е всички пеперуди да преминат през десквамация (по-специално крилата им) и да преминат от безкрили гъсеници през периода на какавидата до напълно пораснала пеперуда. Систематичната класификация на пеперудите е научно противоречива; за простота пеперудите често се разделят на пеперуди и молци или малки пеперуди и големи пеперуди.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Малките пеперуди или молци, които се срещат в домакинствата като материални вредители, принадлежат към истинските молци (Tineidae). Всички видове молци споделят сходството, че са сравнително малки и незабележими като възрастни насекоми и са активни главно през нощта или привечер. Зрелите молци имат кратък живот, често само няколко дни и не консумират никаква храна, а само вода. Материалните щети се причиняват от ларвите (гъсеници). Развитието от яйце до множество етапи на линеене и какавидиране може да отнеме няколко месеца в зависимост от температурата на околната среда.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Тъй като всички видове молци общуват помежду си чрез специфични за видовете аромати във въздуха (феромони), е възможно да се използват синтетични феромони за привличане на полово зрели молци към залепващи капани, за да се открие възможно заразяване. Като цяло, само мъжките са привлечени от капаните. Феромоните, които се отделят само в много малки количества, са безвредни и не могат да бъдат усетени от хората.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Молците по дрехите (Tineola bisselliella) са вредители, които атакуват текстил, килими, кожи, музейни експонати и други материали, съдържащи най-малко 20 процента влакна от животински произход. За да се развие, молецът се нуждае от протеина кератин, който се съдържа в него. Текстилът, който е изцяло изработен от растителни влакна или синтетични влакна, също може да бъде повреден. Молците се развиват в птичи гнезда на открито. В модерните апартаменти с централно отопление молците по дрехите са най-често срещаният текстилен вредител, тъй като могат да се справят със суха среда за разлика от други видове. Текстилните молците увреждат текстила, като прояждат дупки в него. В случай на козина те се хранят с косми в основата на козината.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Молците предпочитат да атакуват текстилни изделия, които се съхраняват дълго време. Ето защо редовното отваряне и проветряване на гардеробите с дрехи е добра превантивна мярка. Трябва да се съхраняват само изпрани и чисти текстилни изделия. Ароматите от пот и др. привличат молци, които са готови да снасят яйца.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Заразяването може да бъде надеждно предотвратено чрез използване на продукти за борба с молци на базата на инсектициди в гардеробите.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Естествените етерични масла, като масло от лавандула, също помагат за превенция, тъй като молците по дрехите се възпират от тези вещества. Капаните с феромон могат да помогнат да се определи дали има молци по дрехите ви и също така да помогнат за точното определяне на нашествието.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">За успешна борба с молците е важно да откриете и атакувате цялото заразяване. Третирането се извършва с помощта на продукти за борба с молци на базата на инсектициди или с инсектицидни спрейове с остатъчна ефективност.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Излагането на заразени тъкани при -20&deg;C за няколко часа убива всички етапи на развитие на молците по дрехите. Проветряването на дрехите на открито също е ефикасно, защото излагането на слънце може да убие яйцата.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Препоръчителни продукти за борба с молци по дрехите:</strong></span></p> <p><a href="https://www.tophomebrands.com/product/kapan-za-tekstilni-molci-aerona-1-br" title="Капан за текстилни молци Aerona"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25374/files/image/3d_aerona_kleidermottenfalle_bg_gr_ro_gb_4027600234402.jpg" width="195" height="333" /></a></p> <hr /> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong></strong></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>Мухи</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">В сравнение с други насекоми, мухите се открояват, защото имат чифт крила. Задните крила, известни като halteres, имат форма на тояга и се използват за балансиране на полета. Крилата могат да се движат много бързо с помощта на специален механизъм, на индиректните мускули за летене, които използват напрежението на екзоскелета на насекомото. В резултат на това мухите могат да извършват впечатляващи летателни маневри.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Има повече от хиляда вида мухи. Мухите са сред най-големите вредители за хората и животните. Имат значение и от гледна точка на здравето. Доказано е, че мухите пренасят много паразитни червеи, патогенни микроби и че са причинители на тиф, холера, туберкулоза, антракс и полиомиелит. Мухите обаче също заемат важно място в екосистемата. Те са източник на храна за много други организми и играят значителна роля като опрашители.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Най-разпространеният вид в домакинствата е обикновената домашна муха (Musca domestica). Обикновените домашни мухи са с дължина между 4 и 7,5 мм и могат да бъдат разграничени от другите видове домашни мухи по вените на крилата и четири ивици в долната част на корема. Устните органи на обикновените домашни мухи се трансформират в хоботче, така че да може да консумира само течна храна. Твърдите храни се разграждат от слюнката.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Обикновените домашни мухи живеят в градовете и могат да бъдат намерени навсякъде, където се намират хората, в зависимост от климатичните условия през цялата година или само през топлия сезон. При благоприятни условия домашните мухи могат да преминат от яйце, през три фази на безкрили ларви (т.нар. бели личинки), диапауза (кукализиране) и да се развият в готова муха за период от две седмици. Мухите имат способността да се размножават в големи количества поради краткия период на поколение. За едно лято могат да се развият до дванадесет поколения. Една женска може да снесе до 500 яйца през живота си. Един сноп от яйца съдържа прибл. 50 до 75 яйца. В зависимост от температурата на околната среда, домашните мухи могат да живеят до над един месец, но тези, които зимуват през зимата, могат да станат много по-възрастни.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Мухите са активни през деня и намират пътя главно с очите си, които са много големи в сравнение с главата им. Очите позволяват на мухите да имат 360-градусов изглед. Както при всички насекоми, очите са съставени от много малки лещи (сложни очи). Времевата разделителна способност на очите е много по-голяма, отколкото при гръбначните животни, което също позволява на мухите да реагират по-бързо. Мухите са привлечени от светлина с дължина на вълната зелено и червено, но също и от диапазона в контраст между светло и тъмно. Те също така възприемат светлина в ултравиолетовия диапазон. За разлика от молците, например, които използват въздушни сигнални вещества (феромони) за комуникация на дълги разстояния, химическите вещества играят роля само за мухите на къси разстояния.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Мухите не само притесняват хората и домашните любимци, но поради навика си да кацат върху храна, както и върху отпадъци и изпражнения, те също са преносители на микроби и паразити, които понякога могат да бъдат опасни (вижте по-горе).</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">В частност оборският тор често е място на заразяване в селските райони. Мухите също търсят кошчета за боклук и гниещи тревни отпадъци.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">С мухите може да се борим с различни мерки. Може да се предотврати навлизането на мухите в сгради с помощта на механични бариери (мрежи против мухи). Мухите могат да бъдат хванати в залепващи капани, които използват като механизъм тяхното естественото поведение. Мухите, които се движат към светлината, или прозрачните лепящи капани могат да бъдат уловени върху прозорците, привлечени от формата и цвета на лепящите капани.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Големи залепящи капани, които са отпечатани с форми и цветове, се използват ефективно в конюшните за привличане и улавяне на мухи. Инсектициди могат да се прилагат и върху голяма площ.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Препоръчителни продукти за борба с мухите у дома:&nbsp;</strong></span></p> <p><a href="https://www.tophomebrands.com/category/preparati-protiv-muhi" title="Примамки за мухи"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25374/files/image/kapani-protiv-muhi.png" width="641" height="298" /></a>&nbsp;</p> <p></p> <hr /> <p></p> <p><strong><span style="font-size: 14pt;">Хранителен молец&nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp; </span>&nbsp;</strong></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Има и молци, които са известни още като &bdquo;хранителни молци&ldquo;. Индийският брашнен молец (Plodia interpunctella) е основният вредител в шкафовете с храна сред домакинствата в Централна Европа. Ларвите на индийските брашнени молци имат много широка гама от храна, обхващаща от зърнени храни до сушени плодове, ядки, семена, бобови растения, шоколад, какао, кафе, чай и подправки. Видът вероятно произхожда от Западна Азия, но е бил разпространен с търговията на стоки по целия свят.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Предните крила на молците имат размах на крилете от 12 до 18 мм. Те имат отчетливо изглеждащ модел и червеникаво-кафяви връхчета. Молците се чифтосват малко след излюпване от пупариума. Женските молци привличат мъжките молци с въздушни сексуални атрактанти (феромони), които се отделят от специални жлези и които мъжките възприемат с помощта на специални рецептори на своите антени. Женските снасят от 100 до 400 малки яйца върху подходящи субстрати или също и от външната страна на опаковката на храната. Жълтеникаво-белите ларви, които се излюпват, преминават през няколко етапа на линеене и причиняват директно увреждане на храната, като я замърсяват с изпражнения, а също и с мрежи. При температура на околната среда от 20&deg;C, ларвите порасват 14 до 17 mm след приблизително 6 седмици и напускат източника на храна за какавидиране. Какавидите могат да останат латентни при неблагоприятни условия в продължение на няколко месеца, като например при ниски температури, светли условия или висока плътност на какавидите.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Превантивните мерки включват херметично съхранение на храни, които са изложени на риск от заразяване. Почистването на малки количества разлята храна, като следи от брашно, също помага, защото малките гъсеници, които се излюпват, се нуждаят от храна незабавно и умират от глад много бързо. Въпреки това храната може да бъде заразена с яйца или ларви още при покупка.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Ако се открие заразяване, заразената храна трябва да се отстрани незабавно и околността внимателно да се прегледа за други признаци на молци. Само когато всички яйца и ларви се отстранят, може да се предотврати ново заразяване.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Феромоновите капани успешно привличат мъжки молци и ги улавят върху лепящата повърхност. Така се открива заразяване с индийски брашнени молци. Улавянето на полово зрели мъжки също автоматично води до намаляване на популацията на молците. Действителният ефект обаче е, че използваните изкуствени феромони прикриват аромата на естествено освободените феромони и затрудняват намирането на партньори за размножаване, като объркват молците. В резултат на това се предотвратяват по-нататъшни поколения молци и по този начин се намалява популацията им.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Препоръчителни продукти за борба с хранителния молец:&nbsp;</strong></span></p> <p><a href="https://www.tophomebrands.com/product/kapan-za-hranitelni-molci-aerona-2-br" title="Капан за хранителен молец Aerona"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25374/files/image/3d_aerona_lebensmittelmottenfalle_4027600444405.jpg" width="188" height="356" /></a></p> <p></p> <hr /> <p></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>Сребърна рибка</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Сребърните рибки принадлежат към Apterygota и нямат крила по време на нито един етап на развитие. Те получават името си от капковидните си тела и от сребърните люспи, които обикновено имат по-старите насекоми.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Най-разпространеният вид сребърна рибка е Lepisma saccharina. Информацията, предоставена по-долу, се отнася само за този вид. Този вид сребърна рибка е с дължина до 11 мм и има три опашки с четина с размери прибл. 3 мм. Сребристите люспи са механорецептивни сетивни органи.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Сребърните рибки се нуждаят от топла и влажна среда и затова се срещат предимно в баните. Яйцата на сребърните рибки, от които обикновено се снасят 70, са овални, белезникави и дълги около 1 мм. По-старите яйца придобиват кафеникав цвят. Ларвите се излюпват след 25 дни при 30&deg;C; при 20&deg;C са им необходими 40 дни, за да се развият. Ларвите в началото имат белезникав цвят. Сребърните люспи се появяват след втория етап на линеене. Те линеят още четири до пет пъти, докато достигнат възрастна форма. Възрастните също линеят редовно. Сребърната рибка може да живее до четиригодишна възраст.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Сребърните рибки избягват дневната светлина и се крият в пукнатини и други подходящи места през деня. Тези насекоми с тънка кожа изискват високо ниво на влажност, в идеалния случай над 70%. Сребърните рибки могат да се движат бързо, но не са способни да се катерят по идеално гладки стени. Те ядат материали, които са богати на нишесте и захар. Те имат периоди на глад, които продължават до десет месеца. Сребърните рибки са неактивни през студените периоди.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Тъй като нишестето и захарта се съдържат в широк спектър от материали, те могат да причинят увреждане на храната, като тестени изделия, сладкиши или бобови растения. Тапети, книги, картини, музейни предмети и колосани дрехи също могат да бъдат повредени.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Тъй като сребърните рибки изискват силно влажна среда, понижаването на влажността до под 30% е смъртоносно за тях. Животните също умират при температури над 35&deg;C.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Сребърната рибка може да се бори с примамка, съдържаща инсектицид.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Препоръчителни продукти за борба със сребърни рибки:</strong></span></p> <p><strong>&nbsp;<a href="https://www.tophomebrands.com/product/kapan-s-primamka-za-palzyashti-nasekomi-aerona-3-br" title="Капан за пълзящи насекоми"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25374/files/image/3d_aerona_ungeziefer_koederfalle_bg_gr_ro_gb_4027600224717.jpg" width="178" height="324" /></a></strong></p> <p><strong></strong></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки