fbpx

Designed by Сайт города Чита

Designed by webuilder.info

Официален вносител за България на марките:

HEITMANN, Simplicol, claro, Poliboy, Floraline, miCasa,

Isotronic, Wenko, Creme 21 и още...   

Какво търсите днес?

19 вида класически таблетки и прах за съдомиялна на тест

Некачествените препарати за миене на съдове могат да бъдат доста неприятни : Прясно измити, съдовете излизат от машината - и все още има остатъци от мръсотия върху прибори, чинии и чаши. Stiftung Warentest в Германия е тествал 19 вида таблетки и прах за съдомиялна машина - включително продукти от Aldi, Claro, dm, Edeka Lidl, Rewe, Rossmann, finish и Somat. Тестът за миене на съдове показва: Само два продукта почистват добре. Изпитванията също така провериха и екологичните свойства на тестваните продукти.

washing powder 1500058 1280  tabletki za sydomiyalna

Ето какви резултати дава тестът за миене на съдове Stiftung Warentest:


Резултати от тестовете. Таблицата показва оценките за 19 препарата за миене на съдове, в това число 12 вида таблетки за съдомиялна машина и 7 вида прах за съдомиялна. Освен всичко друго, е изпитано колко ефективно мият тези препарати, до колко предотвратяват отлагането на варовик и предпазват съдовете, чашите и приборите за хранене от помътняване. В допълнение, изпитани са били и техните екологични свойства и удобството на потребителите по отношение на опаковките.

Наръчник на купувача. Само един вид таблетки в теста са показали отлично измиване и същевременно щадящ ефект спрямо околната среда.

Допълнителни данни. В теста още ще научите защо класическите продуктите могат да имат предимства пред мултифункционалните таблетки и защо за първи път в теста е включен сребърният протектант бензотриазол в оценката на свойствата срямо околната среда.

Само два препарата за съдомиялна с добри оценки в графа „Измиване“


Лабораторните изследователи са определили почистващата мощ на всеки един от препаратите. За целта изпитващите използват различни видове замърсители като: остатъци от загоряло мляко, загаряния от кайма, тестени изделия или яйца по чинии, както и съдове от неръждаема стомана. Единадесет типични ежедневни замърсявания на съдовете предизвикват в теста способностите на препаратите за съдомиялна машина. Като нови замърсители са включени мазнините и зърнените закуски. Един вид таблетки и един прах за съдомиялна са установени като най-добрият избор за чисти съдове. Благодарение на техните ензими, разлагащи замърсяванията, както и съдържащите се повърхностноактивни вещества, които разтварят мазнините, тези два препаратa почистват повечето остатъци от храна без проблем и правят съдовете блестящо чисти.

Впечатляващи ефекти - добри и лоши препарати за миене на съдове

5532471 beispiel reinigungskraft 600

                                                                                                                        © Stiftung Warentest / Ralph Kaiser

Крем брюле. При някои препарати за съдомиялна при миене на съдове от десерти, лепкавите захарни остатъци не успяват да бъдат премахнати. Други обаче успяват да разградят тези замърсявания благодарение на съдържащите се в препарата ензими.

 

5532469 beispiel oekoeffekt 600

                                                                                                             © Stiftung Warentest / Ralph Kaiser

Еко ефект. Един препарат се проваля в графа защита на среброто и замърсява водите. Другите са по-добре и по двата критерия.

5532470 beispiel korrosion 600

                                                                                                                                                  © Stiftung Warentest / Ralph Kaiser

Корозия. При един препарат след измиване на чашите се откриват линии при теста за издръжливост (вляво). За сравнение вдясно - една нова чаша.

Препарат за миене на съдове - важни са ензимите

Дванадесет почистващи препарата с обща оценка за добро качество показват само задоволителен резултат в графа „Чисто“. Например, те имат силни страни в областта на „предпазване на материала“ и отмиват някои остатъци почти без усилия, но поне пет хранителни частици им създават проблеми при измиването. Извод: Централна роля при измиващата мощ на препаратите за съдомиялна играе количеството и качеството на ензимите. Ако формулата не е правилна, препаратът за съдове ще бъде по-малко мощен срещу остатъци от протеин и нишесте. Следователно формулите на дванадесет препарата за миене на съдове не са достатъчно балансирани. Това се установява още по-силно при два препарата със "задоволителна" оценка на качеството. Най-слабата концентрация на ензими се предлага при три доста добре познати маркови таблетки за съдомиялна. Те почистват само "достатъчно".

Повечето от тях са "добри" спрямо съдовете и посудата

Седмици наред изпитващите инспектори пускат съдомиялните машини да работят в лабораторията - по три пъти с всеки един препарат за миене на съдове. Между измиванията и в края те наблюдават внимателно всяка чиния и съд. Резултатът: Белите покрития не са се нарушили с тестваните измиващи средства. Неръждаемата стомана също е останала незасегната. Значителни промени обаче се наблюдават при стъклото и среброто. Един прах за съдомиялна причинява най-силното помътняване на стъклото. Погледнато на светлина, се виждат и корозионни линии. Един прах не съдържа средство за защита на среброто и причинява потъмняване на приборите. Въпреки че друго средство пък съдържа сравнително добро средство за защита, сребърните прибори за хранене след теста пак изглеждат тъмни. В крайна сметка излиза, че това зависи от цялостната рецептура на препарата.

Само четири с добри екологични характеристики

Всеки, който има съдомиялна и използва регулярно таблетки и прах за измиване на съдовете, може би е стигал сам до предположението: Това не може да бъде добре за водите. Основната част от съставките на тези препарати създава сравнително малко проблеми, тъй като пречиствателните станции за отпадни води отстраняват надеждно  повърхностноактивните и други вредни вещества. Изключение обаче е протектантът за сребро бензотриазол (BTA). 15 от 19-те препрата за съдомиялна го съдържат - макар и само в малка степен като съдържание - той не е разградим. По този начин попада в екосистемата. Следи от него могат да бъдат открити дори и в питейната вода! Всички препарати, които се водят със задоволителни оценки по отношение на околната среда, съдържат тази съставка. От друга страна, само един вид таблетки създава добра защита на среброто само със съставки, които най-често се отстраняват в пречиствателните станции за отпадни води.

Източник: test.de